torsdag den 6. november 2014

Tegn tegn tegn..
Egentlig bryder jeg mig ikke om det mørke efterår.. korte dage og lange mørke eftermiddage. 
Enkelte fordele er der dog. I løbet af sommeren fyldes skitsebøgerne med tegninger og notater fra oplevelser, steder, landskaber, ting og dimser.. Det er som en scrapbog med minder fra sommeren. 

Endelig får jeg tid til at færdigtegne og øve mig på de forskellige motiver. 
I dag handlede det om vadefugle og gæs. Minder fra vores maleferie i Sønderjylland, sort sol, får og gæs i massevis.

At tegne er at udfordre sanserne. Det handler om at kunne se, opfatte, simplificere og gengive sine motiver i en enkelt streg. 
Det er let at tage et foto, men at vælge ud, hvilke dele der skal indgå i en tegning er straks mere vanskeligt.

Tegningen er et uhyre vigtigt redskab for maleriet. Det er som en bageopskrift, et alfabet, en notesbog. For at udvælge de rigtige motiver til mit maleri må jeg kunne tegne dem. Nøjagtig som en forfatter har stor glæde af at kunne skrive bogstaver...


Jeg plejer at sige til mine elever. "Vil du være en god maler, så tegn!"
Vi skal ikke kunne tegne som arkitekter eller som illustratorer, men vi skal kunne formidle vores motiv på en forståelig måde, kunne forvalte lys og skygge, perspektiv og komposition for at et maleri bliver troværdig og livagtig. 
Vi skal ind til kernen i de motiver vi ønsker at gengive, vi skal lære at se og udtrykke.
Hertil er tegningen et fantastisk redskab. 

Mange kunstnere siger, at de ikke vil eller kan tegne.. Men alle kan jo skrive, så selvfølgelig kan de tegne. Det de i virkeligheden siger er, at de ikke vil bruge tid på at tegne, bruge tid på at fordybe sig, lære nyt og risikere, at tegningen ikke lykkes. Det er lettere at male... og håbe på det bedste.

Så malekolleger, find din skitsebog her i vinter, og tegn i den. Tegn stort og småt, fra knappenål til kirketårne, fra drømme til visioner. Tegn så det ligner, eller tegn som det føles. 

God fredag. 
Nyd lyset og tegn i mørket.
Christina 


1 kommentar:

  1. Ja ja søsterlystig... du har jo ret, men vi er jo blot en flok stakler der synes at tegningen skal ligne det vi ser ... første gang. Højre krav er en stor hæmsko for succes.
    Har lige flyttet på mine halvtomme skitsebøger og tænkt, bare jeg dog fik tegnet.
    God weekend

    SvarSlet