fredag den 31. oktober 2014

Rådyrene omkring os

At se et rådyr på marken får altid mit humør til at stige. Det er rådyret, vi nævner først, når vi har gået en tur, og fortæller, hvad vi har oplevet undervejs.

Selv om jeg ser dem næsten hver dag, rådyrene, og ved hvor de er, så er det altid en stor fornøjelse at observere. De små atletiske dyr springe over markerne, grøfterne og hegnet. De er lynhurtige og dukker op få meter fra os.

Det er lettest at følge dem, når vi er til hest, for dem, er de ikke bange for. Rådyrene hopper med høje pralende hop, stopper op og kikker til bage, for at være helt sikker på at vi har set dem.

I juni får de lam, et eller to stykker, som vi ser i skumringen på stor afstand, når de følger deres mor rundt på marken.
Råbukken fejer sin opsats på vores nyplantede træer, og spiser æblerne i haven.

Hen på efteråret reguleres bestanden lidt af vores faste jæger. Han kender hvert eneste dyr, og ved hvem er er på vej frem, og hvem, der er på retur. Jeg bliver altid lidt ked af det, når de skyder dyrene, men en kølle smager jo godt med vildt sovs til.. Og dyre velfærden er i top. De har haft en frit og godt liv på markerne, mens vi i periferien holder øje med dem.

Om vinteren går rådyrene sammen i spring, som deres flokke hedder i jægersprog. De følges ad fem, syv eller ni stykker og bliver synlige på markerne.

Vi nyder dem om sommeren og lider med dem om vinteren, når sneen står højt. Vi prøver at fodre dem, men de er uhyre kræsne og har ikke godt af korn. Er vinteren hård, må vi rundt på vores minilæsser og skovle sneen væk på markerne, til glæde for både harer, fasan, agerhøns og rådyr. De har ikke mange fjender, kun ulven og de vilde hunde, kan være lidt hård ved bestanden. Vi har fundet et dødt rådyr i engen for et par år siden, tydeligt bidt ihjel af et stort dyr.

På den anden siden af Hellegård Ådal er der sat dådyr ud. De er noget større end rådyrene, og lidt mere godtroende. De står og glor på os når vi rider forbi, med deres store opsats og lyse bambipletter på rumpen.

Både rådyr og dådyr er eftertragtede motiver for jægere og naturfolk. Jeg maler dem i forskellige udgaver, men husker altid at de får den korrekte opsats, for det går jægerne op i!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar