tirsdag den 23. juni 2015

Sankt Hans aften


En smuk Sankt Hans aften er ovre, og dagene vil nu blot blive kortere og kortere..Midsommeren er nu, i år i 10 graders varme. 

Jeg blev i aften inviteret til Restauranten Borbjerg Mølle som taler forud for Sankt Hans bålet. Der var buffet med lokale råvarer, Et kæmpe kaffebord, bål på søen og fest tale.. Det sidste stod jeg så for. 
Her kommer uddrag af talen, som var meget lokal patriotisk :) 
Rigtig god Sankt Hans aften. 
Christina Kjelsmark.

Sankt Hans aften Borbjerg Mølle.

I Danmark har vi over 700 hellige kilder, men der fandtes ikke mange af dem i det vestlige Jylland. De få der var, blev godt besøgt.
Her i området har vi to helligkilder. En kilde ved Tindskov krat ved Rydhave og en kilde lige her bag Borbjerg mølle i Hellegård Ådal i Kjelsmark bakker. Specielt Sankt Hans aften var der trængsel på bakkerne ved Kjelsmark.

Mit navn er Christina Kjelsmark og jeg er født på Kjelsmark, men før jeg præsenterer mig, vil jeg fortælle lidt mere om helligkilderne.

Vandet i en helligkilde ansås for at være helbredende. Ifølge dansk folketro var "kraften" i vandet på sit højeste Sankt Hans aften (23. juni).
Det var især mennesker med gigt, lammelse, sår og bylder, skab og fnat samt mave- og øjensygdomme som søgte helligkilderne. Reglerne var, at vandet skulle drikkes af nye lerskåle, som bagefter knustes og kastedes i kilden og folk, som følte sig helbredt, efterlod deres bandager og krykker i nærheden.
Man kunne også bringe kildevandet med hjem, men så måtte man ikke tale, mens det østes op, og på hele hjemrejsen måtte vandet ikke komme under tag, ellers mistede det sin kraft.
 
Kildebesøgene holdt sig helt op til 1800-t.s midte. I forbindelse med de årlige besøgsdage holdtes der nogle steder kildefester med musik og dans og andre steder kildemarked med krammerboder og alskens gøgl. Et sådant marked blev fra ca. 1750 afholdt ved Kirsten Pils Kilde i Dyrehaven i ugerne omkring sankthans, hvilket blev oprindelsen til Dyrehavsbakken.


Vores lokale forfatter C. Møller skrev i 1929 Borbjerg sogns historie. Og han skrev om helligkilden i Kjelsmark:

-  Særligt Sankt Hans nat samledes de syge på Kjelsmark bakker, hvor et stort bål blev tændt for at forhindre hekse og trolde i at slå sig ned. Når bålene havde brændt en tid begyndte de syge at humpe afsted til kilden. Det var ikke let. Det gik nedad og mange gik med krykker. De fleste der kom, havde øjensygdomme og engelsk syge. Ved at drikke af vandet eller bade et sygt sted på kroppen, blev man sund og karsk igen.

Denne historie giver billeder på nethinden.. Først, var det sandt?, Hvordan kom de syge derned? For der er stejlt på bakkerne. Hvor stor var kilden og kunne man bade i den.. Hvordan var vejret dengang?
Hvordan gik aftenen for de syge. – hjalp vandet egentlig eller var det måske mere den friske luft, det at få sat kroppen i gang, samværet og hyggen omkring fællesskabet.

Var det, at have samme mål, følges ad, være sammen, se lyset, være ude i de lune nætter og få lidt lokal sladder med naboen som i virkeligheden gjorde folket karsk og glade igen?

Vi er samlet her i dag omkring Sankt Hans bålet i det smukkeste landskab i Vestjylland. Vi kan nyde naturen, farverne og lyset og de fleste af os endda uden krykker.
Jeg er glad for at jeg har fået lov at holde talen hernede i år. Jeg står her og vil tale om begge mine interesser, og måske oven i hinanden.

Jeg er billedkunstner og landskabsmaler, så at tolke vejr og vind er mit arbejde. Jeg er også næstformand i vores lokale turistforening, og derigennem bruger jeg meget tid på at formidle og lave oplevelser lige her midt i vores fantastiske natur.
  
Vi har i foråret haft to store arrangementer lige her i området inden for den sidste måned.
Vi er så heldige at nattergalen har sin yderste vagtpost lige her i Hellegård Ådal, og vi lytter til den hvert år fra hannen ankommer 8. maj og til nu, hvor hunnen ankommer fra Afrika og ynglesæsonen begynder. Hvert år laver vi nattergale vandringer, hvor vi nyder fuglene, naturen, den sjældne gøgeurt, som gror i vores enge og engblommerne, hvis gule hoveder atter dukker op efter mange års hårde betingelser. I år var det en kold og våd tur, men så lærer man at klæ sig…

For få uger siden havde vi også en fortællevandring i området. Fortællevandringen er en lille pilgrimsvandring, hvor 130 mennesker mødtes pinsemorgen kl. 04.30 for at se pinsesolen danse. Dernæst gik vi ud over heden, besøgte kirker og kroer, lod os berige og underholde, var til gudstjeneste og hørte sang og musik. Fortællevandringen er en oplevelse som vi gentager år efter år og næste år ligger den lige her omkring Hellegård Ådal.

Hvad er målet med alle disse ture? Frisk luft og smuk natur, afstresning og socialt samvær. For ganske som i dag, nyder vi at mødes og være sammen om naturoplevelser, tale sammen, nyde omgivelserne, spise sammen af de lokale råvarer og forsøge at slukke mobilen et minut. En del af pilgrimsvandringen var en stillevandring… den del var nok den sværeste…

Som maler nyder jeg landskabet her i området hver eneste dag. Det har været mit motiv i over 25 år. Lyset, himlen, skyerne, markerne, farverne. For en maler findes der stort set ikke dårligt vejr. Det vestjyske drama udspiller sig over heden, langs fjordene og havet. Lyngens lilla farve, skyerne blygrå og de smukkeste rapsmarker i maj. Alt suges ind og udtrykkes i store farvestrøg på lærred. Jeg har en kunstskole et par kilometer herfra, og ofte møder elever op fra ind og udland, netop fordi vores egn er så speciel og malerisk. De nyder, roser og undres, for det er slet ikke det billede, de har af vestjysk udkant, før de ankommer. Vi trækker jo bare på skulderen, for vi ved bedre…

Sammen med Kromutter Ester Jensen og Ulla Barrit, som er pr chef på Hjerl Hede, har vi i år lavet en brochure til dig, som også nyder vores egn. Vi har kaldt den ”I istidens fodspor” for netop her hvor vi står, trak isen sig tilbage for 12000 år siden. Siden flyttede vikingerne ind, byggede høje og bopladser, og i disse år har vi fået lov at låne og forvalte de istidshuller, som stadig former landskabet.

I brochuren skriver vi: Velkommen til de oplevelser i et område med et meget anderledes stykke Vestjylland, hvor istiden har sat sine tydelige spor i landskabet med moræne, smeltevandssletter, bakkeøer, tunneldale, hedesletter, dødishuller og skønne natur områder med skov og strand.

Som kendetegn for området har vi valgt Isfuglen.
Den sjældne fugl, som man ser yngle flere steder i den storslåede natur.
Vi har samlet alle seværdigheder, kulturelle oplevelser, spisesteder, overnatningssteder, åbne haver, aktiviteter og oplevelser i området, og det er ikke så lidt man kan opleve på denne plet. Fra bisonokser til kunst, kultur, kirker, gårdbutikker, fredet natur og store skove.
I har fået brochuren, og jeg håber i vil nyde den, være ambassadører for vores fantastiske egn.
Så lad os nyde fællesskabet, vores smukke natur, farverne og lyset her ud over Borbjerg Møllesø, den smukkeste egn i Jylland i denne smukke aften.

Rigtig god Sankt Hans aften.





Ingen kommentarer:

Send en kommentar